Printer Friendly Version ОБЕЛЕЖАВАЊЕ ДАНА ДРЖАВНОСТИ У АМБАСАДИ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ У АНКАРИ @ 14 February 2020 11:18 AM

У амбасади Републике Србије у Анкари, 13 фебруара 2020.године приређен је пријем поводом Дана држаности. Било је присутно око 250 званица, већином припадници дипломатског кора, потом медија и затим истакнути привредници из Анкаре и политичког живота Анкаре. Почасни гост испред Владе Републике Турске био је министар за омладину и спорт Мехмет Касаполу, а био је присутан и заменик МИП-а Фарук Кајмакчи. Интересантно је да је овогодишњем пријему велики значај дат и од оружаних снага Републике Турске, које је представљао командант турске морнарице, адмирал Аднан Озбал, са припадницима Генералштаба.

 

После интонирања химни високе званице поздравили су амбасадор З.Марковић и министар омладине и спорта М.Касаполу. Амб. З.Марковић је у свом обраћању акценат ставио на изванредне билатералне односе две земље, успостављене још за време оснивача модерне Турске Кемал Паше Ататурка и Краља Александра Карађорђевиђа, а учвршћени кроз блиске односе председника Александра Вучића и Реџепа Тајипа Ердогана. Министар М.Касаполу је у свом обраћању елаборирао достигнућа билатералних односа током прошле године, поздравивши напредак Републике Србије у преговорима о прикључивању наше земље Европској унији. Своје излагање је завршио упутивши поруку „Живело турско-српско пријатељство“ на српском језику.

Говор Амбасадора Марковића можете прочитати на линку а почасног госта, Министра Мехмета Касапоглуа на линку.

Званице су у више одвојених контаката изразиле посебно задовољство што су имале прилику да присуствују догађају организованом у историјском здању српске амбасаде у Анкари, које је под заштитом Турске као културно добро, а које је у потпуности реновирано у претходне две године Фотографије са овог догађаја, као и видео материјал могу се преузети са интернет странице публикације која прати активности у дипломатском кору „Diplomatic Observer“ : https://diplomaticobserver.com/_haber/serbia-s-national-day-was-celebrated-in-ankara.