Printer Friendly Version Радна посета Трабзону @ 27 April 2023 01:44 PM

Министар саветник Амбасаде Р. Србије у Анкари, Зоран Јовановић приликом радне посете Трабзону састао се и са председником Борда директора Привредне и индустријске коморе Трабзона, Еркотом Челебијем. Том приликом саговорника упознао са постојећим веома добрим билатералним политичким односима Србије и Турске, којима су највише доприли изузетно добри и пријатељски односи председника Александра Вучића и Реџепа Т. Ердогана, а који су уједно отворили врата како политичкој, тако и економској сарадњи између Р. Србије и Р. Турске, која је у протеклој години достигла висину од 2,5 милијарди евра, са циљем да у наредних неколико година достигне и 5 милијарди евра.

Саговорнику, након предочених економских показатеља сарадње две земље, посебно подвучен значај бројних потписаних споразума, међу којима су и Споразум о узајамном подстицању и заштити улагања, узајамном укидању виза и путовању држављана Србије и Турске само са личим картама, чије се ступање на снагу очекује ускоро.

Између осталог, предочене компаративне предности Р. Србије као што су стратешка локација земље, повољно пословно окружење, квалификована радна снага, конкурентни оперативни трошкови и подстицаји за инвестиције, што за последицу има растућу сарадњу и трговинску размену бројних српских и турских привредних субјеката, али и повећање инвестиција турских комапанија које тренутно износе око 400 милиона евра, а које у Србији запошљавају око 10.000 радника.

С тим у вези, саговорнику предочене могућности сарадње у грађевинској индустрији и инфраструктурним пројектима, у којима већ учествују поједине турске компаније, затим пољопривреди и прехрамбеној индустрији, али и све више растућој сарадњи у области туризма. Е. Челеби се захвалио на предоченим информацијама и изразио интерес за сарадњу са Р. Србијом у овом сектору и с тим у вези обавестио да недавно службено боравио у Р. Србији и БиХ, оценивши да су у Србији повољне цене грађевинског материјала, што отвара простор за пословање.