Printer Friendly Version Званична посета председника Републике Турске @ 8 September 2022 07:18 AM
07.09.2022.
 
 
Председник Републике Србије Александар Вучић угостио је председникa Републике Турске Реџепа Тајипа Ердогана, који борави у званичној посети нашој земљи, и са њим разговарао о свим важним темама, о унапређењу сарадње, енергетској кризи, као и о ситуацији у Украјини.  Председник Вучић поручио је данас, на конференцији за медије са турским председником Ердоганом, да је ово златно доба српско-турских односа. 
 
"Верујем да резултати које смо постигли показују да смо односе између Србије и Турске успели да подигнемо на изузетно висок ниво, можда и највиши у историји наших земаља и народа" рекао је председник Вучић и истакао да су турске компаније изузетно важне за Србију јер запошљавају готово 10.000 људи, те додао да инвестиције из Турске и даље долазе. Он је навео да ће грађани моћи да виде оно што је постигнуто у односима две земље, јер је осим турске обнове многих културно-уметничких споменика ту и изградња пута Нови Пазар - Тутин, као и изградња моста на Рачи. 
 
„Данас смо разговарали о још јачој сарадњи у многим областима и потписали велики број споразума – од подстицања и заштите улагања до иновација у напредним технологијама“, рекао је председник Вучић и пренео да је замолио турског председника Ердогана за помоћ Србији у снабдевању струјом током зиме, како би се обезбедиле количине које нам недостају. Он је истакао и да је Србија заинтересована за куповину беспилотних летелица барјактар, те изразио наду да ће се то реализовати следеће године. 
 
Председник Вучић захвалио је Турској на подршци Отвореном Балкану, као и напорима да се сачувају мир и стабилност у региону. Он је навео да ће се Србија постарати да одржи пријатељство са Турском на најбољем и највишем нивоу.  
 
"Да га љубоморно чувамо, да можемо да кажемо да је ово, после времена Кемала Ататурка и Александра Карађорђевића, златно доба српско-турских односа", поручио је председник Вучић.
 
Председник Републике Турске Реџеп Тајип Ердоган захвалио је председнику Србије на гостопримству које је указано турској делегацији и навео да су данашњи разговори били веома плодни. "Током разговора смо се дотакли детаљно наших питања и заиста смо се посветили корацима које ћемо предузети у будућем периоду. Наши односи са Србијом, који су на одличном нивоу, даље се развијају сваког дана и протокол који је управо потписан у вези са путовањима и коришћењем само личних карата даље ће унапредити наше односе до новог нивоа. Ове године од Србије до наше земље дошло је 300.000 туриста", истакао је турски председник и оценио да то значи да ће се од увођења преласка границе само уз личну карту тај број додатно повећати. Он је навео да је Србија шеста земља са којом је Турска потписала протокол о путовању са личним картама.
 
Председник Ердоган је истакао да су привредни и трговински односи Турске и Србије покретач сарадње двеју земаља.  "Обим наше трговинске размене наставио је стабилан раст упркос пандемији. Прошле године стигли смо до око две милијарде долара, а да бисмо постигли наш заједнички циљ од пет милијарди долара, сматрам да ћемо да наставимо да радимо уз исту одлучност. Ми смо то потврдили и током наших билатералних састанака, а такође и током састанака у присуству наших делегација. Наше компаније имају око 50 пројеката у Србији, у вредности од 847 милиона долара, и овом приликом бих желео да захвалим мом драгом пријатељу Вучићу за подршку коју је он пружио нашим извођачима и предузетницима, и у своје име и у име мог народ" поручио је председник Ердоган. 
 
Председник Вучић рекао је данас на Пословном форуму Србија-Турска да су турски привредници добродошли у Србију и да ту могу да се осећају као код своје куће и увек рачунају на помоћ државе, као и да постоји велики потенцијал за сарадњу у сектору одбране и наменске индустрије. Он је замолио српске и турске компаније и из
приватног, а не само из државног сектора, да покушају да пронађу заједнички именитељ за сарадњу. 
 
Председник Републике Турске је, обраћајући се на отварању Форума, истакао да је Србија кључна земља за мир и стабилност на Западном Балкану, а да је јака економија потребна за просперитет и стабилност и додао да је приметио да са обе стране постоји воља да се побољшају пословни односи између Србије и Турске. Он је додао да се никада не може рећи да је достигнут довољан ниво сарадње када је реч о привредној сарадњи Србије и Турске и да  потенцијал за побољшање постоји и у областима здравства, енергетике, ИТ сектору.  
 
"Нико не треба да сумња да постоји сигурно и безбедно окружење за турске компаније у Србији и да ће то исто тако бити узвраћено у Турској за српске инвеститоре", казао је председник Републике Турске Реџеп Тајип Ердоган. 
 
Током званичне посете председника Републике Турске, потписано је више билатералних докумената између Репубике Србије и Републике Турске: Протокол 1 између Владе Републике Србије и Владе Републике Турске о изменама и допунама Споразума о узајамном укидању виза потписаног у Београду 12. јула 2010. године, Споразум између Владе Републике Србије и Владе Републике Турске о узајамном подстицању и заштити улагања, Споразум између Владе Републике Србије и Владе Републике Турске о сарадњи у области иновација у напредним технологијама, Меморандум о разумевању о сарадњи у области сузбијања шумских пожара између
Владе Републике Србије и Владе Републике Турске, Меморандум о разумевању између Владе Републике Србије и Владе Републике Турске о сарадњи у области медија и комуникација, Меморандум о разумевању између  Kанцеларије за информационе технологије и електронску управу Републике Србије и Kанцеларије дигиталне трансформације Председништва Републике Турске о сарадњи у области електронске управе, као и Протокол о сарадњи између Јавне медијске установе Радио Телевизије Србије и Турске радиотелевизијске корпорације.
 
 
Извор/Фото: www.predsednik.rs