Printer Friendly Version Интензиван политички дијалог и економска сарадња са Турском @ 17 June 2022 08:57 AM

16. јун 2022.

Интензиван политички дијалог и економска сарадња са Турском

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић оценила је данас, током разговора са министром спољних послова Турске Мевлутом Чавушоглуом, да билатералне односе двеју земаља одликује интензиван политички дијалог и изражена економска сарадња, нарочито кроз инвестиције турских компанија и учешће у различитим инфраструктурним пројектима у Србији.

Брнабић je истакла да је актуелни ниво билатералних односа Србије и Турске на највишем нивоу и да је важно да економска сарадња двеју земље расте.

Председница Владе је изразила захвалност на великој подршци коју Влада и председник Турске пружају инвеститорима који желе да улажу у Србији, нарочито за оне које учествују у напретку мање развијених делова наше земље.

Чавушоглу је оценио да је за односе наших земаља заслужан и изузетан политички дијалог званичника Србије и Турске, и најавио да ће председник Турске Реџеп Тајип Ердоган ускоро посетити Србију и регион.

Министар је потврдио да су турске компаније задовољне пословањем у Србији и да тренутно запошљавају приближно 10.000 српских радника.

Турске фирме, како је рекао, раде и важне пројекте на путној инфраструктури, пре свега када је у питању ауто-пут Београд–Сарајево–Београд.

Он је, наводећи да је Србија кључна земља за стабилност региона, истакао да је Турска спремна да пружи сву могућу помоћ сарадњи у региону, а изградња путне инфраструктуре, како је објаснио, представља основ за њен даљи развој.

Како је истакнуто, две земље већ имају потписане споразуме о сарадњи у многим областима, а предстоји и потписивање споразума који ће омогућити грађанима Србије и Турске да посећују обе земље само уз личне карте, а који ће бити подстрек развоју како економских односа, тако и туризма.

Премијерка је нагласила да је за Србију од изузетног значаја сарадња са Турском у области енергетике и у погледу пројекта изградње и експлоатације „Турског тока“, која омогућава снабдевање наше земље и региона гасом.

Она је навела да наша држава придаје велики значај и раду Турске агенције за сарадњу и координацију (ТИКА) и активностима у погледу обнове културно-историјских споменика у Србији, а која даје снажан импулс јачању веза двеју земаља.

Извор/Фото: www.srbija.gov.rs