Printer Friendly Version Амбасадор Марковић у посети Бурси @ 5 April 2022 02:58 PM
Aмбасадор Србије Зоран Марковић је са почасним конзулом Р. Србије у Бурси, ЗарифомАлпом (иначе председником РУМЕЛИСИАД-а) посетио Инегол и састао се са групом пословних људи.
 
Током посете Инеголу, чији је домаћин био директор Инегол ОИЗ-а Сабахаттин Фазлиоглу, који је члан Управног одбора РУМЕЛИСИАД-а, а где се разговарало о могућностима билатералне сарадње, амбасадор је присуствовао потписивању уговора о куповини намештаја између српске компаније и компаније Лета Сандалије, једног од највећих произвођача баштенског и хотелског намештаја у Турској.
 
Након посете Инегол ОИЗ-у, амбасадор је посетио и Привредно-индустријску комору ИТСО (ИТСО) где га је сачекала и заменица представника АКП у Бурси, ВилданЈилмазГурел. Амбасадор Србије Зоран Марковић изјавио је да су билатерални односи Турске и Србије на историјском врхунцу и да постојећи односи настављају да јачају са појавом нових изазова и могућности. 
 
Истичући да је Турска веома важан актер за географију Балкана, Марковић је рекао: „Турска, која је у позицији да има озбиљан утицај у региону, дефинитивно је свесна своје одговорности и игра позитивну улогу у том смислу. Ценимо њену стабилизацијску улогу.“ Напоменуо је да постоје и нека питања где наше земље немају идентичне позиције, али да је пак много више оних где се слажемо. Амбасадор је истакао да комерцијални односи две земље стварају нове прилике за привреднике и напоменуо да ће Србија постати земља могућности за велике међународне компаније. Говорећи током посете, заменица АКП Бурсе Вилдан Јилмаз Гурел је истакла да Турска има древне везе са Балканом. Наводећи да је Турска у позицији да има озбиљан утицај у региону и да је свесна своје одговорности, Гурел се захвалила амбасадору на позитивном доприносу односима две земље.
 
ЗарифАлп, председник РУМЕЛИСИЈАДА, почасни конзул Србије у Бурси, рекао је да су срећни што има прилику да угости српске пословне људе као и амбасадора Србије Зорана Марковића, који је у Бурсу дошао ради даљег развоја већ добрих турско-српских односа. ЈавузУгурдаг, председник Трговинско-индустријске коморе Инегол (ИТСО), изјавио је да им је задовољство што су угостили амбасадора Србије у Инеголу и истакао значај развоја политичких, комерцијалних и културних односа са географијом Балкана. Након говора, Себахаттин Фазлиоглу одвео је госте у неке од производних центара у округу.