Printer Friendly Version Честитка ПР Ердогана на освајау новог мандата ПР Вучићу @ 5 April 2022 09:25 AM
Реџеп Тајип Ердоган честитао је у понедељак свом српском колеги на успешној кандидатури и освајању новог мандата.
Александар Вучић освојио је 58,55 одсто гласова, према саопштењу РИК након пребројавања 96,19 одсто гласачких листића. Наводи се да ће Српској напредној странци (СНС) биће потребан партнер за формирање владе јер није успела да постигне већину – 42,92% – у истовременом гласању за парламент.
Честитајући Александру Вучићу победу на председничким изборима, Ердоган је рекао да верује да ће пријатељство две земље бити додатно учвршћено солидарношћу и искреношћу. Ердоган и Вучић су у телефонском разговору разговарали и о билатералним односима, као и о рату Русије против Украјине.
Ердоган је, говорећи о томе како је цео регион на много начина погођен ратом Русије и Украјине, поновио да ће Турска наставити да даје све од себе да успостави мир. Указао је и на потребу да се дају конструктивне поруке и пружи више стабилности и сигурности региону у овом тешком периоду.
Вучић је са своје стране истакао значај добрих односа са Турском за Србију и њен економски развој, као и за мир и стабилност у региону. Вучић, председник Србије од 2017. године, такође је рекао да се нада да ће ускоро имати прилику да са Ердоганом размени мишљења о јачању билатералне сарадње, као и о регионалним и глобалним питањима.
Прелиминарни исход сугерише да ће СНС морати да тражи коалиционе партнере како би учврстила своју доминацију у парламенту од 250 места, након гласања 2020. које је у великој мери бојкотовала опозиција, чиме је СНС и њени савезници остали са 188 места.
Према Уставу Србије, нова влада мора бити формирана у року од 90 дана од дана полагања заклетве парламента.
 
Извор: Дејли Сабах