Printer Friendly Version Посета амбасадора Марковића РУМЕЛИСИАД-у у Бурси @ 29 March 2022 08:24 AM
Амбасадор Марковић је током свог боравка у Бурси, једног од највећих индустријских центара Турске, посетио РУМЕЛИСИАД – удружење привредника и индустријалаца пореклом са Балкана, на чијем челу се налази почасни конзул Р. Србије Зариф Алп.
 
Пошто је поздравио присутне и изразио задовољство континуираном сарадњом са овим знаменитим удружењем, амбасадор Марковић их је упознао са актуелним економским тренутком наше земље, са акцентом на иницијативу „Отворени Балкан“ којој су поред Србије, приступиле и Албанија и Северна Македонија, а очекивања су да то учине и остале земље региона. Истакао је да ова иницијатива, поред тесне поветзаности, услед нових могућности за мобилност радне снаге, носи са собом и бенефите како за економију региона, тако и за потенцијалне инвеститоре, посебно оне из Турске, међу којима су управо они који своје порекло вуку из наших крајева. 
 
Након излагања амбасадора Марковића уследила је дискусија у којој је постављен низ врло конкретних питања у вези са операционализацијом потенцијалних инвестиција. С обзиром да се ради о власницима значајних извозно оријентисаних компанија, коопераната најпознатијих светских брендова као што су Бош, Фиат, Сименс и које понаособ запошљавају од 500 до неколико хиљада радника, договорен је и директан контакт заинтересованих инвеститора са амбасадом и амбасадором ради што квалитетније даље комуникације са надлежним службама у Републици Србији.