Printer Friendly Version Свечано отворен Почасни Конзулат Републике Србије у Бурси @ 23 September 2021 06:00 PM

23.09.2021.

Амбасадор Марковић данас је, у присуству преко 200 званица, међу којима су били заменик гувернера округа, шефови група пријатељства у парламентима Србије и Турске, посланици у Великој народној скупстини Републике Турске, градонацелници Пријепља и Новог Пазара, свечано отворио конзулат Републике Србије у Бурси на целу са почасним конзулом, господином Зарифом Алпом. Свечаности је присуствовало и више од 50 истакнутих привредника из Бурсе, који су чланови удружења турских бизнисмена пореклом са простора Балкана - РУМЕЛИСИАД, чији је господин Зариф Алп председник.

Амбасадор Марковић је у свом обраћању, истакао значај добрих билатералних односа између Србије и Турске, којима ће именовање Зариф Алпа са сигурношћу дати нови замах, посебно на плану економске сарадње, имајући у виду да се ради о једном од истакнутијих привредника у области металске индустрије, који је, са својих 7 фабрика, кооперант брендова као сто су Фергусон, Фиат и Рено.

Амбасадор Марковић је даље истакао да је Зариф такошђе препознат у исељеничкој заједници као неко ко око себе окупља људе и несебично помаже завичају одакле је потекао - Пријепољу.

Новопостављеном конзулу, амбасадор Марковић је пожелео успех у раду какав већ има на пољу индистрије и у новом капацитету.

Поред амбасадора Марковића и конзула Алпа, скупу су се обратили шефови група пријатељства обе народне скупстине као и народни посланици свих партија у турском парламенту, што говори о угледу који Зариф Алп ужива у Бурси.

Скупу је присуствовао и заменик председника ТАШ-ЈАПИ корпорације, која гради ауто пут од Београда ка Сарајеву и шири мрежу локалних путева на потезу Нови Пазар - Тутин.

Догађај је пратило 6 турских телевизија, од којих две са националном фреквенцијом.