Printer Friendly Version Односи Србије и Турске на изузетно високом нивоу @ 31 August 2021 05:15 PM

31.08.2021.

Председник Републике Србије Александар Вучић и председница Владе Републике Србије Ана Брнабић састали су се данас са министром иностраних послова Републике Турске Мевлутом Чавушоглуом и у одвојеним разговорима на тему јачања билатералних и економских односа, сагласили се да постоји велики простор за унапређење сарадње две земље, поготово у области енергетике, туризма, културе и образовања.

Председник Вучић је изразио задовољство постигнутим нивоом билатералних односа, које одликује интензиван политички дијалог, продубљена сарадња и међусобно поверење и поштовање. 

Посебно је истакао лични допринос председника Ердогана који је резултирао доласком великог броја турских инвеститора у Србију, као и значај Заједничког комитета за економску сарадњу који може дати додатни допринос на привредном плану. Саговорници су се сагласили да је неопходно интензивирати рад овог Комитета у предстојећем периоду.

„Инвестиције турских компанија у Србију у последње две године се интензивирају са перспективом даљег ра ста и у том смислу поздрављам све израженији интерес Турске да улаже у српску привреду, као и реализацију низа инвестиција у неразвијеним деловима Србије“, нагласио је председник Вучић и додао да се нада наставку овог позитивног тренда, посебно на плану инфраструктуре.  

Министар Чавушоглу је пренео поздраве председника Ердогана упутио позив председнику Вучићу да посети Турску.

Саговорници су се сагласили да изузетан лични и професионални однос двојице председника значајно доприноси развоју политичких, економских и свих других веза између Србије и Турске и да у односима две земље постоји велики простор за унапређење сарадње у областима енергетике, туризма, културе и образовања.

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић је у разговору са шефом турске дипломатије истакла да су односи Србије и Турске на изузетно високом нивоу захваљујући интензивном дијалогу, разумевању, узајамној подршци, као и изузетном личном и професионалном односу председника Александра Вучића и Тајипа Ердогана.

Премијерка је поручила да су, захвуљујући личном ангажовању председника Ердогана, турски инвеститори охрабрени да улажу у Србији.

Истичући да постоји изузетна сарадња са турским компанијама, она је навела пример преузимања новог погона и радника компаније „Геокс“ од стране турске фирме „Теклас“, као изузетан вид подршке грађанима и држави у којој послује.

Такође, од посебног значаја, како је навела, представља и интерес турских компанија за улагање у мање развијеним општинама, што умногоме доприноси подизању животног стандарда.

Шеф турске дипломатије оценио је да су турске компаније задовољне условима пословања у Србији и да постоји повећано интересовање за улагање, пре свега у енергетски сектор, али и туризам, за који је изразио очекивање да ће и након пандемије остати значајна област сарадње наших држава.

Брнабић је пружила подршку Турској агенција за сарадњу и координацију (ТИКА) која ради на обнови многих културно-историјских споменика у Србији, а Чавушоглу је истакао да ће та агенција наставити рестаурације споменика у нашој земљи, упутивши позив локалним самоуправама да предају своје пројекте.

Извор/Фото: Председништво и Влада Републике Србије