Printer Friendly Version Сарадња и односи Србије и Турске на највишем нивоу @ 26 February 2021 12:50 PM

Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић разговарала је данас са одлазећим амбасадором Турске у Србији Танжу Билгичем о резултатима постигнутим у досадашњој сарадњи и билатералним односима двеју држава, као и о плановима и пројектима за будући период.

Брнабић је оценила да је сарадња Србије и Турске тренутно на највишем нивоу и да умногоме доприноси не само билатералним односима и развоју економије, већ и стабилности нашег региона. Премијерка је, сумирајући заједничке пројекте, истакла да су посебно значајни они у области инфраструктуре, издвојивиши пројекат регионалног пријатељства и просперитета – ауто-пут Београд–Сарајево–Београд.

Билгич је истакао да Турска сматра Србију великим пријатељем и најважнијом земљом у региону, која умногоме доприноси његовоj стабилности и сарадњи. Он је навео да у овом тренутку у Србији послује приближно хиљаду турских компанија и да ће се тај број повећавати захваљујући добрим тржишним условима и финансијској стабилности коју је Србија постигла.

Осим пројеката у области саобраћајне инфраструктуре, Билгич је нагласио и значај обнове културно-историјских споменика у Србији, попут планираних радова на реконструкцији Голубачке тврђаве, као и реконструкцију Касапчића моста у Ужицу, који је, према његовој оцени, симбол српско-турског пријатељства.

 

Амбасадор Турске је, говорећи о тренутној епидемијској ситуацији, честитао на успешном процесу имунизације у Србији. Истовремено, он је честитао и премијерки на свему постигнутом протеклих година, изразивши задовољство због изузетне сарадње коју је остварио са Владом Србије током свог мандата.

Председница Владе је пожелела много успеха амбасадору Билгичу у будућем професионалном ангажовању и честитала му на личним успесима током мандата у Србији.

Београд, 26. фебруар 2021. године