Printer Friendly Version Марковић: Србија као кључна држава за бесцаринску трговину са ЕУ @ 17 February 2021 02:18 PM

Амбасадор Републике Србије у Турској Зоран Марковић рекао је да Министарство трговине Републике Турске посебно издваја сарадњу са Србијом, као једном од „приоритетних земаља“, у 2020-2021. години имајући у виду да тренутно има више од 700 турских фирми основаних у Србији, и да је путем различитих трговинских споразума, поготово са ЕУ, Србија постала кључна држава за бесцаринску трговину.

Амбасадор Марковић изјавио је за периодични алманах Истанбулске трговинске коморе да је након потписивања Споразума о слободној трговини између Србије и Турске укинута царина на увоз индустријских производа, а када је реч о пољопривредним и сличним производима, на одређене су успостављене пореске олакшице док су на друге све царине укинуте.

Амбасадор је истакао да је трговинска размена прешла одавно милијарду долара, а као нови циљ постављена размена од 5 милијарди долара.

Србија, по речима амбасадора, као земља која лежи на ушћу Саве и Дунава, са одличним географским положајем и потписаним трговинским споразумима са многим државама, постала је врло атрактивна за различите инвеститоре.

Амбасадор је указао на то да је Србија са потписаним трговинским споразумима и прикључењем преференцијалном систему кључна земља у погледу приступа турских производа на европско тржиште са својим неоцарињеним приступом за готово 1.3 милијарде потрошача, а захваљујући сарадњи и блиском дијалогу два председника, Реџепа Тајипа Ердогана и Александра Вучића, у последњих пет година односи две земље су заиста добили маха.

Министарство трговине Републике Турске у плану за 2020-2021 годину је Србију издвојило као „приоритетну земљу“ са којом је обим трговине прешао милијарду долара и као циљ поставњен је износ од 5 милијарди долара, истакао је амбасадор Марковић.

Након потписаног Споразума о слободној трговини 2010. године, размена између две државе прешла је 200 процената предвиђеног, до 2015. године у Србији је било 130 турских фирми, а у 2020. години овај број је порастао на 700 које делују у области текстила, аутомобилске индустрије, електричне индустрије, машина и машинске опреме, банкарства, као и у сектору туризма и малопродаје, упутио је амбасадор.

Економски раст Србије доста дугује сектору услуга, констатовао је амбасадор указавши на то да и поред тога што је пандемија Ковид-19 доста погодила економију, Србија предузима важне кораке како би земља и након панмедије поново постала центар пажње туриста.

Српска влада посебно пажњу пружа бољем развоју туризма, истичући планински и бањски туризам, а као земља која није толико искусна када су у питању предели термалних вода, пожељни су турски стручњаци и инвеститори из ове области, закључио је амбасадор.