Printer Friendly Version МИНИСТАР ДАЧИЋ ОТВОРИО ПОЧАСНИ КОНЗУЛАТ У ЈЕДРЕНАМА @ 5 August 2019 12:30 PM

Први потпредседник владе и министар спољних послова Републике Србије Ивица Дачић, данас, 05. 08. 2019, је заједно са новим почасним конзулом Републике Србије Салихом Акгулом, отворио конзулат у граду Једрене, некадашњој престоници Османског царства, културолошком и историјском драгуљу региона. Ово је други почасни конзулат који Србија отвара у Турској у последњих годину дана.

 

Министар Дачић је, и овом приликом, поновио значај добрих односа Србије и Турске, истакавши да је отварање овог конзулата допринос заједничкој тежњи две државе и два народа да се међусобни односи подигну на још виши ниво. Министар Дачић је изразио посебно задовољство што је трговинска размена превазишла 1 милијарду долара и изразио очекивање да се привредна сарадња настави у истом смеру. Отварање конзулата Републике Србије у Једренама била је прилика и да се са високим званицама, у светлу предстојеће посете председника Ердогана нашој земљи, размене мишљења и о другим питањима од билатералног и регионалног значаја. После свечаног отварања конзулата у Једренама, министру Дачићу предстоји и билатерални сусрет са министром иностраних послова Републике Турске Чаушоглуом.

 

Отварању конзулата присуствовао је велики број званица из света политике, културе и јавног живота, међу њима више посланика у Великој народној скупштини Турске, гувернер и градоначелник Једрена, председници више истанбулских општина, као и представници наших исељеничких удружења.

Конзулат у Једренама, поред пружања помоћи нашим држављанима, као основне, има и посебну функцију успостављања нових и чвршћих односа привреде две земље, чему ће допринос дати и Салих Акгул, као истакнути привредник и власник компаније „Салкано“ која је реномирани произвођач бицикала и спонзор бициклистичких репрезентација Србије и Турске.