Printer Friendly Version ОТВОРЕН КОНЗУЛАТ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ У АНТАЛИЈИ НА ЧЕЛУ СА ПОЧАСНИМ КОНЗУЛОМ - САОПШТЕЊЕ ЗА ЈАВНОСТ @ 19 August 2018 01:15 PM

Данас, 19. Августа 2018, у присуству министара спољних послова Р.Србије и Р.Турске, Ивице Дачића и Мевлута Чавушоглуа, у Aнталији је отворен конзулат Р.Србије на челу са почасним конзулом, господином Фикретом Озтурком. Догађају je присуствовао већи број званица из аnталијске провинције, међу којима гувернер и градоначелник Анталије и истакнути привредници из овог дела Турске. Конзулат се налази у Хотелу Регнум са 7 звездица, у Белеку (Kadriye Bolgesi, Učkum tepesi, Mevkii, 07500 Serik, Belek), у непосредној близини анталијског аеродрома и отворен зарад пружања помоћи и конзуларне заштите нашим грађанима који бораве у анталијској регији.

 

Ова прилика је искоришћена и за разговор два министра, где су размотрени билатерална сарадња и регионална питања. Заједнички је оцењено да су билатерални односи на завидном нивоу, чему су подстицај дали лични однос два председника, а потврду су добили и у врло фрекфентној размени посета на највишем нивоу. Поновљено је и да је економска сарадња последично доживела свој успон и сада трговинска размена износи 1 милијарду УСД на годишњем нивоу, а циљ је подићи је на најскорије време на на 3 милијарде. Број туриста из једне у другу земљу је у сталном порасту а сада износи око 100.000 турских туриста у Србији и 140.000 српских у Турској, што су такође показатељи продубљивања односа и успона билатералне сарадње и међусобног разумевања.

 

Оцењено је да Србија и Турска имају висок степен подударности у ставовима по низу међународних питања и да треба наставити заједнички рад у циљу побољшања положаја обе државе на међународном плану. Борба против тероризма, отварање културних центара и сарадња у области инвестиција, само су нека од поља на којима ће се продубљивати даља сарадња. Обострано је потврђено да се ради на изградњи таквих односа и пријатељства Србије и Турске, који представљају заједничко улагање у наше будуће нараштаје. Министар Дачић је поновио да је Србија отворена за све видове сарадње и да је поуздан и искрен пријатељ Турске.