Printer Friendly Version ЗВАНИЧНА ПОСЕТА ПРЕДСЕДНИКА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ АЛЕКСАНДРА ВУЧИЋА ТУРСКОЈ, 6.-7. МАЈ @ 8 May 2018 09:48 AM

На почетку своје дводневне званичне посете Турској, председник Србије Александар Вучић најпре је дошао у Истанбул где га је на аеродрому уз војне почасти сачекао председник Турске Реџеп Тајип Ердоган. Нешто касније два председника су узела учешће на Турско-српско пословном форуму коме су присуствовали турски и српски привредници. У свом обраћању привредницима, председник Вучић је истакао да односи две земље никада нису били бољи, али да још увек мора да се поради на економским односима. Захвалио се председнику Ердогану и турским инвеститорима што су улагали у мања места, као и места погођена поплавама у којима инвеститори из других земаља нису хтели да улажу. Изјавио је да је потенцијал сарадње огроман, пре свега у текстилној, прехрамбеној и пољопривредној индустрији и позвао турске инвеститоре да наставе да улажу у Србији, подсетивши да је трговинска размена у последњих десет месеци увећана чак девет пута. Захвалио се председнику Ердогану на свечаном дочеку на аеродрому рекавши да Турска може да рачуна на Србију исто као што и Србија зна да може да рачуна на Турску. Председник Ердоган је, у свом говору Форуму, рекао да је Србија пријатељска земља Турске и да је сматрају кључном земљом за мир и стабилност Балкана. Напоменуо је да обе стране имају јаку вољу да унапређују постојећу добру сарадњу и да се нада да као што је трговинска размена са Србијом прешла милијарду долара да ће се тако ускоро повећати на две милијарде јер постоје велике могућности за све инвеститоре за улагања на Балкану.

 

 

Председник Републике Србије Александар Вучић састао се данас у Анкари са председником Велике народне скупштине Републике Турске Исмаилом Кахраманом са којим је разговарао о билатералним односима. Двојица саговорника су закључили да су очување стабилности у региону Југоисточне Европе и јачање регионалне сарадње, где важну улогу имају Србија и Турска, у интересу како две земље, тако и региона у целини. Председник Вучић је у току преподнева посетио маузолеј Мустафе Кемала Ататурка у Анкари, а током поподнева састао се са председником Републике Турске Реџепом Тајипом Ердоганом.

 

 

Председник Турске Реџеп Тајип Ердоган приредио је данас посебан свечани дочек председнику Републике Србије Александру Вучићу испред Председничке палате у Анкари. Председник Вучић је, након састанка, захвалио председнику Ердогану на величанственом дочеку и снажној опредељености за подизање економске сарадње на највиши ниво. Два председника отворили су прву седницу Високог савета за сарадњу Србије и Турске. Током овог сусрета потписани су и споразуми из области транспорта, информационих технологија, енергетике, пољопривреде, околине и полицијске сарадње. Истакнуто је да ће ови споразуми, као и неколико инфраструктурних пројеката изградње и реконструкције саобраћајница, од којих је само један ауто-пут Београд-Сарајево, у наредном периоду веома унапредити сарадњу. Председник Вучић је истакао да Србији много значи што је председник Ердоган и на пословном форуму у Истанбулу и у обраћању током посете Председничкој палати у Анкари позвао све инвеститоре да улажу у Србију и да је то сигнал за инвеститоре, али и одраз пријатељства према Србији. Председник Ердоган је нагласио да ће бити настављена размена искустава и развој инфраструктурних пројеката који ће допринети регионалном развоју, миру и просперитету.