Printer Friendly Version ОБАВЕШТЕЊЕ МИНИСТАРСТВА СПОЉНИХ ПОСЛОВА РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ ЗА ДРЖАВЉАНЕ СРБИЈЕ О ПУТОВАЊУ И БОРАВКУ У ТУРСКОЈ @ 19 August 2015 02:35 PM

"Обавештавамо држављане Републике Србије да постоји безбедносни ризик приликом боравка у Турској због могућих уличних протеста и терористичких напада. Улични протести су најприсутнији у околини централног градског трга Таксим у Истанбулу, о чему је упозорење издала полиција Истанбула.
Без преке потребе, не треба користити јавни превоз (трамвај, метро и аутобус). Скрећемо пажњу да су потенцијални циљеви терористичких напада у великим градовима управо средства јавног превоза, судови, полицијске станице, касарне, пијаце, стадиони, универзитети, као и популарне туристичке атракције.
Апелујемо на држављане Републике Србије да приликом боравка у Турској избегавају путовања ноћу, као и путовања ван главних саобраћајница. Посебно треба избегавати путовања у подручја на истоку и југоистоку Турске, као и она уз границу са Сиријом и Ираком, услед опасности од ваздушних и артиљеријских напада турске војске.
Препоручује се да се наши држављани придржавају упутстава надлежних туроператера, као и да редовно прате информације у средствима јавног информисања и саопштења дипломатско-конзуларних представништава Републике Србије у Турској (август 2015).

Министарство спољних послова Републике Србије препоручује нашим грађанима који бораве у Републици Турској да избегавају места јавних окупљања где се одржавају митинзи и демонстрације у центрима већих турских градова, као што су Анкара, трг Таксим и четврт Бешикташ у Истанбулу, Измир, Адану, Самсун и Измит.
По доласку у Турску грађани треба да се пријаве нашим дипломатско-конзуларним представништвима ради евидентирања њиховог присуства, да се придржавају безбедносних инструкција надлежних турских органа и да редовно прате развој догађаја.
Ситуација у туристичким областима на југу земље је мирна.

Туристичка подручја се могу оценити релативно безбедним за боравак туриста. Традиционалне туристичке дестинације наших туриста нису тренутно безбедносно ризичне и треба очекивати да се тај тренд настави. Међутим, појединачни инциденти у традиционалним центрима морског туризма у Турској, који су се раније повремено дешавали, не могу се у потпуности искључити. У циљу мера додатног опреза препоручује се избегавање присуствовања масовним окупљањима и кретање ван зона предвиђених за боравак туриста.
Процена је да у источним и југоисточним турским провинцијама, које иначе нису уобичајена дестинација за туристичка путовања, постоје елементи појачаног безбедносног ризика за боравак наших држављана.
И поред чињенице да је стопа уличног криминала у Турској релативно мала, потребан је додатни опрез на местима масовног боравка туриста, као што је Истанбул (Трг Таксим, Палата Султанахмет, мале улице у околини Гранд базара и Базара зачина) и у већим приморским местима. Препоручујемо да наши грађани са собом носе копије својих пасоша и само најнеопходније личне предмете, а да своја документа и ствари од веће вредности безбедно одложе у хотелским сефовима.
Уколико наш грађанин постане жртва криминала треба одмах обавестити локалну полицију и најближе дипломатско-конзуларно представништво Републике Србије. Наши грађани, ухапшени на територији Турске имају право да траже да се о томе обавести Амбасада Републике Србије и остваре контакт са надлежним дипломатско-конзуларним представништвом Р.Србије.
Увреда турске државе, лика и дела Ататурка, владе, заставе и снага безбедности кажњиви су по турским прописима.
  Непоседовање рачуна и сертификата за купљене антиквитете може бити основ за лишавање слободе и кривично гоњење.
Скрећемо пажњу нашим туристима да током боравка у Турској не прихватају молбе од непознатих лица да посредују у достављању докумената,  предмета или пакета трећим лицима на или ван територије Турске".