Printer Friendly Version OБЕЛЕЖАВАЊЕ ДЕСЕТЕ ГОДИШЊИЦЕ МАРТОВСКОГ ПОГРОМА @ 17 March 2014 09:20 AM

17. март 2014. године

Амбасада Репуиблике Србије у Републици Турској обавештава да ће ове године у Републици Србији бити обележена Десета годишњица мартовског погрома, који се догодио 17. марта 2004. на Косову и Метохији.

Обележавање годишњице биће организовано од стране Канцеларије за Косово и Метохију и Канцеларије за дијаспору у Влади Републике Србије уприличавањем низа предавања, приказивањем документарних филмова и презентацијом књига о овом трагичном догађају.

У мартовског погрому 2004. године, 900 особа, углавном Срба и неалбанаца су повређени, 935 српских, ромских и ашкалијских кућа су оштећене или запаљене, 3870 људи је протерано са Косова о Метохије, 6 градова и 10 села су етнички очишћени, 35 верских објекта Српске православне цркве је уништено, од којих је 18 представљало споменике од изузетног  значаја за српски народ, десетине  црква је оскрнављено, уништен је велики број матичних књига које су сведочиле о српском присуству на Косову и Метохији.

Укупно, почињено је 33 појединачна акта насиља, од стране 51 хиљаде људи, углавном косовских Албанаца.Поред тога, 9 Срба је убијено у мартовском насиљу а 143 је рањено.
За поменуе злочине нико није одговарао.

Мартовски погром је један од највећи злолина у Европи након Другог светског рата.

Амбасада Републике Србије у Републици Турској се нада да се такав или сличан злочин против било ког народа или етничке групе неће поновити никада више нигде у свету.