Printer Friendly Version ПРВИ ТРИЛАТЕРАЛНИ САСТАНАК МИНИСТАРА ЕКОНОМИЈЕ И ТРГОВИНЕ СРБИЈЕ, ТУРСКЕ И БОСНЕ И ХЕРЦЕГОВИНЕ @ 13 April 2013 12:10 PM

12. април 2013. године

Потпредседник Владе Србије и министар спољне и унутрашње трговине и телекомуникација Расим Љајић састао се данас у Анкари са министром економије Турске Зафером Чаглајаном и министром за спољну трговину и економске односе БиХ Мирком Шаровићем, што је био први трилатерални сусрет ресорних министара задужених за спољну трговину Србије, Турске и БиХ до сада.

Током сусрета у Анкари, договорено је да Љајић, Чаглајан и Шаровић за време самита највиших званичника три земље, у мају месецу, потпишу споразум о партнерству, којим ће бити дефинисани конкретни облици сарадње три министарства, а чији је циљ продубљивање   укупне економске сарадње и повећање обима робне размене у троуглу – Србија, Турска и БиХ.

Након данашњег разговора, потпредседник Владе Србије Расим Љајић је истакао да је ово само први у низу састанака тројице министара и изразио наду да ће најављени документ, који ће бити потписан у мају, бити добар основ за повећање нивоа инвестиција Турске у Србију и БиХ и интензивирања трговинске размене три земље, која је још увек на незадовољавајућем нивоу, узимајући у обзир потенцијале и већ закључене споразуме о слободној трговини.

- Појединачно гледано, и Србија и БиХ су мала тржишта и ми желимо да на овај начин, повећамо наше капацитете, како привлачењем нових страних инвестиција, тако и отварањем могућности заједничког наступа на турском, али и на осталим тржиштима.

У сваком случају, за месец дана би смо у оквиру планиране политичке трилатерале Србије, БиХ и Турске требали да одржимо и један већи привредни скуп на коме ће учествовати и пословни људи из три земље и надамо се склопити нове пословне аранжмане – рекао је Љајић.

Министар Мирко Шаровић изјавио је да данашњи сусрет заправо корак ка имплемантацији закључака са недавно одржане седнице Заједничке комисије за економску сарадњу Србије и БиХ.

- Министар Љајић и ја смо тада направили план да заједнички наступимо према турским партнерима и управо је то поента, Србија и БиХ заједнички могу много више да постигну на економском пољу, него појединачно – закључио је Шаровић.