Printer Friendly Version ПРЕДСЕДНИК ТОМИСЛАВ НИКОЛИЋ ЗАПОЧЕО СВОЈУ ДВОДНЕВНУ ЗВАНИЧНУ ПОСЕТУ РЕПУБЛИЦИ ТУРСКОЈ @ 18 March 2013 08:54 PM

04. фебуар 2013. године

Полагањем венца на меморијалу оснивача турске Републике, Мустафе Кемала Ататурка и сусретом са председником Абдулахом Гулом, председник Томислав Николић започео је данас своју званичну посету Републици Турској.


Председници Србије и Турске, Томислав Николић и Абдулах Гул, поручили су из Анкаре да је дошло време да Србија и Турска сарађују до последњег атома, а говорећи о турским улагањима у Србију, најавили су прави инвестициони бум.

Председници Николић и Гул су у Анкари из затворених врата разговарали о економској сарадњи, улагањима Турске у инфраструктурне пројекте у Србији, али и утицају Турске на стабилност на простору Балкана.

Говорећи о инвестицијама, председник Гул је најавио да су конкретни кораци за унапређење сарадње већ начињени и да је одмах након потписивања Споразума о слободној трговини видљив напредак, али и да турске и српске фирме увелико раде на пројекту изградње ауто-пута кроз Србију, на Коридору 11, ка Јадрану.
"Доћи ће до економског и привредног бума и експлозије у периоду пред нама. Очекујте да економска и привредна сарадња буду све интензивније", поручио је Гул.

Он је рекао да се већ примећује помак у привредној сарадњи, а да се обим економске сарадње посебно увећао.

Председник Гул је лично позвао заинтересоване турске инвеститоре да улажу у Србију. "Подстичем их и лично да инвестирају и поручујем да ће све то бити развој који ће допринети и развоју наших билатералних односа". Гул је истакао и да, иако Србија и Турска немају заједничку границу, они Србију сматрају својим блиским суседом.

Председник Николић је рекао да се са турским колегом усагласио да ће делимично бити задовољни када трговинска размена достигне милијарду евра. Он је поручио да је Србија отворена за инвестиције Турске, за долазак великих компанија те земље у Србију, изградњу инфраструктуре, давање концесија на производњу енергије. "Наше пријатељство је много веће него наша економска размена. Можда је тако и боље. Боље је да пријатељство произведе економску размену, него да економска размена производи пријатељство", поручио је Николић.

Одговарајући на питања новинара, два председника су говорила и о напорима обе земље да се интегришу у ЕУ, истичући да је ово заједнички циљ Србије и Турске. Председник Николић је истакао да сматра да је и његова и Гулова дужност да две државе то уреде, а да после тога, чланство у ЕУ не зависи само од њих.

Председник Србије је данас у Анкари најавио да би трилатерални састанак Србије, Турске и Босне и Херцеговине требало да буде одржан у мају, у Анкари.

Николић је после разговора са турским председником Абдулахом Гулом рекао да је Србија данас прихватила ту иницијативу првог човека Турске. "Подржавамо иницијативу Турске за одржавање састанка на врху између Србије, Босне и Херцеговине и Турске. Председник Гул је као домаћин предложио мај месец у Анкари и ми смо то прихватили", рекао је Николић.

После тет-а-тет сусрета два председника, одржан је и састанак делегација Србије и Турске, а потом су министри омладине и спорта, Алиса Марић и Суат Килич, потписли Споразум између две владе у области омладине и спорта.

Након разговора у председничкој палати, председник Томслав Николић и чланови делегације имали су радни ручак са председником Велике турске народне скупштине Џемилом Чичеком. Председник турског парламента је оценио да Србија представља кључну земљу Балкана, као и да је унапређење односа између Србије и Турске важан елемент стабилности и просперитета читавог региона.
Оцењено је да интензивни политички дијалог између Србије и Турске прати и добра парламентарна сарадња, као веома важан сегмент унапређења свеукупних билатералних односа две земље.


 

Председник Томислав Николић је јутрос у председничкој палати дочекан уз највише државне и војне почасти, гарду и плотун од 21 салве, а интониране су и химне две земље.



Председник Турске Абдулах Гул приредио је вечерас свечану вечеру за државну делегацију Србије коју води председник Николић, у председничкој палати у Анкари. Међу званицама су били и чланови влада две земље, посланици и турска културна и интелектуална елита, привредници две земље, као и познати српски спортисти који играју у турским клубовима, одбојкаш Иван Миљковић, кошаркаш Владимир Штимац, фудбалери Милош Красић, Душко Тошић, Дејан Лекић, Раћа Петровић и Немања Томић. Међу званицама је био и генерални директор турске Ексим банке, Хајретин Каплан, која треба да финансира изградњу дела Коридора 11, као и копредседавајући српско-турског пословног савета.

Председници Николић и Гул су у здравицама још једном истакли посвећеност унапређењу односа Србије и Турске на свим пољима, а посебно у домену економије.

Николић сутра наставља посету у Истанбулу где ће се састати са Васељенским Патријархом Вартоломејем и присуствовати Бизнис форуму српских и турских привредника.