Printer Friendly Version ПРЕДСЕДНИК ВЛАДЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ МИРКО ЦВЕТКОВИЋ ОТВОРИО ЦРНОМОРСКИ ЕНЕРГЕТСКО-ЕКОНОМСКИ ФОРУМ У ИСТАНБУЛУ @ 18 March 2013 07:44 PM

17. новембар 2011.

Председник Владе Републике Србије Мирко Цветковић изјавио је данас на отварању Црноморског енергетско-економског форума у Истанбулу да је Србија отворена за учешће у пројектима чији је циљ јачање безбедности енергетског снабдевања.

Премијер Цветковић је на скупу у Турској поручио да је Србија отворена и за технолошко унапређење и ширење транспортно-складишних капацитета, као и за мрежно регионално повезивање.



Безбедност енергетских извора и рута снабдевања представља једно од најважнијих питања влада земаља региона и међународне и стручне и политичке јавности, истакао је премијер.

Он је навео да светска економска криза није умањила значај који питање енергетске сигурности има на глобалном нивоу, уз напомену да је Србија добила важну улогу и регионални значај укључивањем у пројекат изградње гасовода “Јужни ток”.

Потписивањем споразума са Руском Федерацијом, који обухвата изградњу деонице међународног гасовода “Јужни ток” кроз Србију и изградњу подземног складишта гаса “Банатски двор”, расте степен одговорности који Србија преузима као део магистралног транзитног правца који води даље ка европском тржишту, саопштио је Цветковић.

Председник Владе је нагласио да је развој магистралне гасне инфраструктуре истовремено и прилика за упошљавање привредних и услужних капацитета наше земље и за укупан раст домаће економије, смањивање незапослености и јачање социјалне компоненте тржишне привреде.

Према његовој оцени, то је и могућност да Србија буде мост повезивања са другим земљама које нису директно укључене у пројекат.

Државе региона југоисточне Европе имају изузетан геостратешки значај, имајући у виду то да се налазе на транзитном правцу између централне Европе, Каспијског басена и Блиског истока и на тај начин представљају подручје кључно за изградњу европске енергетске инфраструктуре, истакао је Цветковић.

Србија се, како је навео, залаже за идентификовање конкретних пројеката који би били реализовани кроз сарадњу држава у региону.

Реч је о изградњи реверзибилних хидроелектрана, интерконекцији између Републике Српске, Србије и Италије, реализацији пројеката обновљивих извора енергије, полагању телекомуникационих каблова паралелно са гасном инфраструктуром и о изградњи регионалних складишта гаса, нагласио је Цветковић.

Председник Владе је саопштио да је Србија активна у оквиру Организације за црноморску економску сарадњу, нарочито у раду Радне групе за енергетику.

Имајући у виду велики енергетски потенцијал Црноморског региона, намеравамо да организујемо министарски састанак у области енергетике током председавања тој организацији од јануара до јуна следеће године, напоменуо је он.