Printer Friendly Version ПРЕДСЕДНИК ВЛАДЕ РЕПУБЛИКЕ СРБИЈЕ МИРКО ЦВЕТКОВИЋ У СЛУЖБЕНОЈ ПОСЕТИ РЕПУБЛИЦИ ТУРСКОЈ @ 18 March 2013 03:37 PM

11. март 2011.

Председник Владе Србије Мирко Цветковић боравио је у дводневној званичној посети Републици Турској, током које се састао са највишим турским званичницима и представницима водећих турских компанија.
Премијер Цветковић је посету Анкари започео полагањем венца на гроб Кемала Ататурка, након чега се састао са председником Велике народне скупштине Турске Мехметом Али-Шахином.
Након тога одржан је састанак  са премијером Реџепом Тајипом Ердоганом, који је приредио вечеру у част председника Владе Србије.
Потписани су Споразум о сарадњи у борби против организованог криминала и Споразум о сарадњи у области заштите животне средине између Републике Србије и Републике Турске.


Након састанка, два премијера су изразила задовољство високим нивоом политичких односа две земље и сагласили се да је потребно унапредити билатералну економску сарадњу за шта постоји велики потенцијал.
Другог дана посете, премијер Цветковић је посетито Истанбул, где је отворио пословни форум, који је окупио привреднике Србије и Турске. На форуму су представљени привредни потенцијали Србије и перспективе економске сарадње две земље.
На крају посете премијер Цветковић је примљен код цариградског патријарха Варттоломеја.
Делегацију Владе Републике Србије, предвођену премијером Цветковићем чинили су, заменик председника владе и министар унутрашњих послова Ивица Дачић, министар рада и социјалне политике Расим Љајић, министар заштите животне средине и просторног планирања Оливер Дулић и министар без портфеља Сулејман Угљанин.